Op donderdag 30 september heeft Barto Piersma (directeur nationale programma’s RVO) de eerste exemplaren van het nieuwe boek ‘Anders Denken, Durven Doen’ overhandigd aan twee wethouders uit de Noordoostpolder: Anjo Simonse & Marian Uitdewilligen.
Op donderdag 30 september heeft Barto Piersma (directeur nationale programma’s RVO) de eerste exemplaren van het nieuwe boek ‘Anders Denken, Durven Doen’ overhandigd aan twee wethouders uit de Noordoostpolder: Anjo Simonse & Marian Uitdewilligen.
Het boek is een vernieuwde uitgave van een eerder verschenen brochure en schetst het proces in Nagele als een voorbeeld van een transitie.
In het boek zijn bijdragen opgenomen van onder meer Sybilla Dekker en Herman Tjeenk Willink (beiden minister van Staat), Cilly Jansen (directeur Architectuur Lokaal), Hans Mommaas (directeur PBL), Kim Putters (directeur SCP) en wethouders Anjo Simonse en Marian Uitdewilligen.
Je kunt het boek bestellen voor €15,- incl. verzendkosten. Ook is het mogelijk om het boek digitaal te bestellen, de kosten hiervan zijn €7,50.
Stuur een mail naar info@energieknagele.nl met je NAW gegevens en of je het boek hard copy (+aantal) of digitaal je wilt ontvangen.
In Nagele zijn acht woningen en een voormalig schoolgebouw qua warmte zelfvoorzienend geworden. Eigen opwek met zonnecollectoren, eigen opslag in een ondergronds waterbekken en eigen warmtevoorziening in de winter. Alles in samenspraak met bewoners, gemeente en de woningcorporatie in het vertrouwen dat het samen gaat lukken. De ambitie is om na deze pilot het hele dorp van eigen warmte te voorzien. Het geleerde wordt
dan op grotere schaal toegepast en wellicht ook ver buiten Nagele.
Ideeën voor energietransitie, klimaatadaptatie, circulair werken, integraal handelen, participatie en verduurzaming zijn er te over. Deels zijn ze vastgelegd in veelal sectoraal beleid. Dat is noodzakelijk voor het vrijmaken van middelen en het verkrijgen van subsidies. De uitvoerbaarheid van beleid blijkt echter een stiefkind van overheden. Zelfs voor de warmtetransitie in het hofje in Nagele waren beleidscapriolen, beleidscreativiteit en enorme inspanningen nodig. Als een minister, gedeputeerde of wethouder sneuvelt gaat het nooit over de inhoud van een beleidsnota maar vrijwel altijd over de (ontbrekende) uitvoering ervan.
Om vóór 2030 op enige schaal met verduurzaming daadwerkelijk slagen te kunnen maken, is het cruciaal dat politiek geconstrueerde complexiteit tot een minimum wordt teruggebracht. Met een systeem dat niet klaar is voor een noodzakelijke schaalsprong gaat het absoluut niet lukken. Wellicht nog belangrijker: het voedt de ontevredenheid en het wantrouwen onder burgers omdat de politiek niet levert wat wordt beloofd. Gebrek aan uitvoerbaarheid van beleid en handhaving van de naleving ervan, hollen de democratische rechtsorde uit als waterdruppels die permanent op een ondergrond vallen. Een cultuur van cynisme ligt dan op de loer.
• Zorg voor consistent langjarig energiebeleid en een zodanig fiscaal stelsel dat verduurzaming wordt beloond.
• Verruim mogelijkheden om risico’s te nemen die horen bij een transitie, wetende dat maatschappelijke mechanismen vooral de afgelopen decennia zijn bewogen naar uitsluiting van risico’s.
• Baseer (SDE++)-subsidies meer op principes dan op bestaande technieken, omdat de energietransitie nog volop in beweging is. In navolging van Nagele doen initiatiefnemers er goed aan tijdig contact op te nemen met RVO om mogelijkheden te verkennen.