We willen een grote ‘dorps(seizoens)buffer’ met daarbovenop een thermisch collectorveld realiseren aan de rand van het dorp. Vanuit deze dorpsopslag worden via een centraal warmtenet verschillende dagbuffers gevoed die ondergronds in het dorp liggen en die de woningen en overige gebouwen van warmte voorzien. De seizoensbuffer is voorzien op de ijsbaan en het idee is om rondom het collectorveld een skeelerbaan te realiseren. Dit multifunctionele ruimtegebruik kan op enthousiasme van het dorp rekenen omdat de baan in de zomer gebruikt wordt en in de winter makkelijker bevriest dan de huidige ijsbaan. Een mooie win-win dus!
Dit concept biedt een aantal voordelen, waarvan enkele belangrijke zijn:
– Er is geen graafwerk nodig voor een grote buffer per hof; alle hoven kunnen aansluiten, ook als er minder ruimte is;
– Daken blijven beschikbaar voor zonnepanelen, het systeem kan daardoor naar 100% duurzaam worden gebracht.;
– De oplossing kan sneller gerealiseerd worden dan de hof-voor-hof oplossing, waardoor we bewoners naar verwachting eind 2024 in plaats van eind 2028 van het gas af helpen;
– Door plaatsing van de zonnecollectoren op de buffer in plaats van op de daken, zijn we niet afhankelijk van aanpassing en gebruik van de daken van particulieren. Daken hoeven niet gerenoveerd. Dit maakt deelname en juridische aspecten eenvoudiger.
Er zijn uiteraard ook aandachtspunten, de belangrijkste in onze optiek zijn:
– De kosten voor het aanleggen van warmtenetten zijn hoog. Ligt hier misschien een rol voor de overheid om dit te zien als een publiek, infrastructureel project, zoals destijds de gasinfra en nu bijvoorbeeld riolering?
– Het pilotsysteem functioneert probleemloos, maar we hebben op dit moment nog niet de inregelperiode en de volledige winter doorlopen. Dit is een risico, hoewel beperkt, omdat we op het moment van realisatie van het dorpsbrede project de volledige seizoenscyclus bijna 2 keer hebben doorlopen;
– We sluiten weliswaar het hele dorp versneld aan, maar we hebben tijd nodig om het project goed uit te werken. Het vraagt goede communicatie naar bewoners om het huidige positieve momentum vast te houden.
>>Bekijk hier het item van Omroep Flevoland
Nagele en daarmee Flevoland kunnen een voortrekkersrol vervullen!
In Nederland zijn er 1800 kleine kernen met minder dan 500 woningen. Die moeten allemaal van het aardgas af. Meestal zijn hier geen voor de hand liggende warmtebronnen of warmtenetten aanwezig. Bovendien is er vaak congestie in de elektriciteitsnetten, wat elektrificatie geen goed alternatief maakt. Opslag van zonthermische warmte kan hier uitkomst bieden. Nagele kan met de dorpsbrede aanpak een voorbeeld zijn voor vele andere kleine kernen in Nederland!